ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ FOCUS ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΨΗ


Η επιστολή του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού εξωτερικών (1982-1989) Γιάννη Καψή στο γερμανικό περιοδικό Focus:

«Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να συγχαρώ τούς συναδέλφους του περιοδικού σας για την τόσο επιτυχημένη προβοκάτσια τους με το περιβόητο πλέον, εξώφυλλο σας. Κατόρθωσε να παρασύρει τους αδιόρθωτα παρορμητικούς συμπατριώτες μου, σε συναισθηματικές αντιδράσεις , αδιανόητες για ένα καθεστώς ελευθερίας του Τύπου (;) και ν' αποτρέψει μια ψύχραιμη απάντηση στην πραγματική πρόκληση ότι «ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη για να βοηθήσει τους 'Έλληνες». Δεν θα αμφισβητήσω τις βαρύτατες ευθύνες όλων των κατοίκων αυτής της χώρας και την υποχρέωση μας να προχωρήσουμε σε οδυνηρές θυσίες για την ανασύνταξη της οικονομίας μας. Ούτε είμαι απ' αυτούς που θέλουν να βάλει ο Γερμανός φορολογούμενος το χέρι στην τσέπη για να μας βοηθήσει. Θα μου αρκούσε να βγάλει ο Γερμανός εταίρος το χέρι του, που έχει χωθεί βαθύτερα,από την δική μου τσέπη και λεηλατεί την ελληνική Οικονομία όπως συνέβη και κατά την ναζιστική κατοχή- λεηλασία για την οποίαν μας οφείλετε ακόμη τις περιβόητες πολεμικές επανορθώσεις.

Θα σας θυμίσω ότι την παραμονή της εισδοχής μας στην ευρωζώνη η ισοτιμία της δραχμής προς το μάρκο ήταν 174=1, αλλά η ισοτιμία δαχμης=ευρώ ορίσθηκε σε 375=1 που σημαίνει ότι η αγοραστική αξία του μάρκου, στην Ελλάδα, τριπλασιάσθηκε.

Υπεραπλουστευμένα εάν ο Γερμανός φορολογούμενος- που σήμερα αρνείται και ορθά, να βάλει το χέρι στην τσέπη- αγόραζε ένα κιλό λάδι με ένα μάρκο την επομένη με το ίδιο μάρκο , που είχε βαφτίσει ευρώ, αγόραζε τρία κιλά λάδι περίπου. Πως έγινε αυτό; Θα συνιστούσα να μην επιδιώξετε δικαστική διερεύνηση γιατί στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν θα καθόντουσαν μόνον Έλληνες. Το αποτέλεσμα Έχει σημασία.

Σήμερα το γερμανικό κεφάλαιο έχει εξαγοράσει το 38% της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας, χωρίς να υπολογίσουμε την γιγαντιαία εξαγορά του ΟΤΕ από την D.T. ενώ υφιστάμεθα διάφορους εκβιασμούς 'όπως ν´ αγοράσουμε τα ελαττωματικά υποβρύχια σας.

Η προβοκάτσια, λοιπόν , του περιοδικού σας επέτυχε. 'Ένα μόνον λάθος έγινε, γεγονός που με που με κάνει ν' ανησυχώ προσωπικά. Αυτό το «απατεώνες» και «αλήτες» μου θύμισε τον στίχο του νομπελίστα μας Ελύτη για την μεγάλη εξέγερση την ημέρα της εθνικής μας επετείου το '43. Απέναντι στα μουσκέτα του κατακτητή γράφει στάθηκαν « παιδιά με γυμνά γόνατα, που τους έλεγαν αλήτες». Συγγνώμη που το θυμήθηκα, αλλά ήμουν ένας από τους «αλήτες» εκείνους. Δεν μνησικακώ. Προσωπικά γλύτωσα με ένα σημάδι στο πετσί μου. Ο διπλανός μου τέλειωσε στο Άουσβιτς.

Δεν μνησικακώ. Ανησυχώ..

Γιάννης Καψής

Δημοσιογράφος-πρώην υπουργός των εξωτερικών και...αείποτε «αλήτης».

31 Μαρτίου


Γεγονoτα
307: Ο Μέγας Κωνσταντίνος παντρεύεται τη Φαύστα, κόρη του ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνα (Αθηνούλα).
1492: Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα εκδίδουν διάταγμα για την εκδίωξη των Εβραίων από τη χώρα.
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.
1946: Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, από τις οποίες απέχει το ΚΚΕ. Το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 250 έδρες, ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά εμφυλίου πολέμου.
1958: Ο Τσακ Μπέρι κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του «Johnny B. Goode».
1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύεται με Όσκαρ για τη μουσική της αγγλικής ταινίας «Δρόμοι της Φωτιάς».
  • Γεννησεις
1596: Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». [θαν. 11/2/1650]
1732: Γιόζεφ Χάυδν, αυστριακός συνθέτης, που συνόψισε στο έργο του την Κλασσική Περίοδο της Δυτικής Μουσικής και ανέδειξε τη μουσική φόρμα της σονάτας. («Η δημιουργία», «Συμφωνία αρ.94») [θαν. 31/5/1809]
1909: Ρομπέρ Μπραζιγιάκ, γάλλος συγγραφέας, που στιγματίστηκε ως συνεργάτης των Γερμανών και εκτελέστηκε το 1945. [θαν. 6/2/1945]
  • Θανατοι
1913: Τζον Πίερποντ Μόργκαν, αμερικανός τραπεζίτης και φιλάνθρωπος. [γεν. 17/4/1837]
1980: Τζέσε Όουενς, αμερικανός μαύρος αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί αρείας φυλής. [γεν. 12/9/1913]
1995: Σελένα, αμερικανομεξικανίδα σούπερσταρ του λάτιν τραγουδιού, που δολοφονήθηκε από την πρόεδρο του φαν κλαμπ της Γιολάντα Σαλντίβαρ.

Ήξερες ότι...


  • Ο αριθμός των εν ζωή ανθρώπων πάνω στη Γη σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των νεκρών ανθρώπων στα χρονικά.
  • Η Ρωσία έχει τα περισσότερα κινηματοθέατρα απ' όλο τον κόσμο.
  • Ο Ναπολέοντας φοβόταν τις γάτες.
  • Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας διόρισε το άλογό του Συγκλητικό.
  • Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν είχε ομφαλό, καθώς του αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης.
  • Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να χωρέσει μέσα στα σύνορα του Τέξας.
  • Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.
  • Το συνολικό βάρος του παγκόσμιου πληθυσμού των μυρμηγκιών είναι μεγαλύτερο από το συνολικό βάρος του ανθρώπινου πληθυσμού.
  • Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η IBM κατασκεύασε μετρητικές μηχανές, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι Ναζί για να μπορέσουν να οργανώσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Κάθε σταγόνα θαλασσινού νερού περιέχει περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα χρυσού.
  • Τα Ιμαλάια καταλαμβάνουν το 1/10 της συνολικής επιφάνειας της Γης.
  • Ένα πακέτο κράκερ την ημέρα αντιστοιχεί σε 5 λίτρα μαγειρικού λαδιού το χρόνο.
  • Ο πίνακας της Μόνα Λίζα ήταν κρεμασμένος στην κρεβατοκάμαρα του Ναπολέοντα.
  • Σε πάνω από το 90% των συντριβών αεροσκαφών υπάρχουν επιζώντες.
  • Οι πόρνες στη ρωμαϊκή εποχή χρέωναν την αντίστοιχη τιμή 8 ποτηριών κόκκινου κρασιού.

Τα Νησιά Chagos προστατευόμενη περιοχή;


Τα Νησιά Chagos, τα οποία είναι ένας επίγειος παράδεισος στον Ινδικό Ωκεανό, από καθαρά πράσινα νερά και κοραλλιογενείς υφάλους, επιχειρεί η Βρετανική κυβέρνηση να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενη περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.
Την Βρετανική κυβέρνηση στηρίζουν 9 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Αν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή τότε θα απαγορευτεί η αλιεία, το κυνήγι των θαλάσσιων χελωνών και της υπόλοιπης θαλάσσιας ζωής, καθώς και η συλλογή κοραλλιών.
Τα Νησιά Chagos χαρακτηρίζονται από ορισμένους περιβαλλοντολόγους ως «τα άλλα νησιά Galapagos» , καθώς παρουσιάζουν μοναδική βιοποικιλότητα.
Περισσότεροι από 275,000 άνθρωποι από 200 κράτη στο κόσμο έχουν στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα, υποστηρίζοντας την κίνηση της Βρετανικής κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι των Νησιών Chagos είναι αντίθετοι.
Μια ομάδα κατοίκων εκδιώχθηκαν από το Diego Garcia (ο οποίος ανακάλυψε ένα από τα νησιά και του έδωσε το όνομα του) στο διάστημα μεταξύ 1967-1973, για να γίνει μεγάλη αμερικάνικη στρατιωτική βάση, στο εν λόγω νησί.
Οι κάτοικοι περίπου 4,000 άνθρωποι, δεν μπόρεσαν να γυρίσουν ξανά στο τόπο τους και ζουν εξόριστοι στη Βρετανία και στο Μαυρίκιο και δίνουν μάχη στα βρετανικά δικαστήρια περίπου 20χρόνια για να κερδίσουν το δικαίωμα επιστροφής τους.
Πέρσι, η Βουλή των Λόρδων εξέδωσε απόφαση, βάση της οποίας οι κάτοικοι του νησιού δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ξανά.
Η τελευταία τους ελπίδα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα προφυλακτικά σώζουν τα δάση!


Η Βραζιλία δεν έχει άδικα τη φήμη της πιο «sexy» χώρας. Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι υψηλά, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται και συνεχίζεται η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Βραζιλία κατάφερε να διατηρήσει τη φήμη της πιο ερωτικής χώρας χάρη στο πασίγνωστο καρναβάλι του Ρίο, τις καλλίγραμμες γυναίκες, τη μαγευτική ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι παραλίες της και δυστυχώς τις άπειρες ευκαιρίες αγοραίου έρωτα.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων AIDS, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ξεκίνησε πρόσφατα μια επιτυχημένη εκστρατεία κατά του ιού HIV, ο οποίος μαστίζει τα περισσότερα αναπτυσσόμενα κράτη.
Η εκστρατεία έφερε θετικά αποτελέσματα παρά τις οργισμένες αντιδράσεις της καθολικής εκκλησίας και της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία θέτει όρους στη χρηματοδότηση κρατών όταν κρίνει ότι υπάρχουν «ηθικά ζητήματα».
Μετά την απήχηση που γνώρισε η εκστρατεία, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αρνήθηκε να αλλάξει την προσέγγισή της τονίζοντας ότι η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στο γεγονός ότι οι ομάδες κινδύνου αγκαλιάζονται και δεν περιθωριοποιούνται. Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συντηρητικές θεολογικές απόψεις».
Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής προφυλακτικών παγκοσμίως, καθώς οι εισαγωγές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο «κομμάτια» τον χρόνο. Πρόσφατα μάλιστα τα προφυλακτικά συμπεριλήφθησαν στα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διανέμονται δωρεάν σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί διπλό σκοπό καθώς υπάρχει ξεκάθαρος σύνδεσμος μεταξύ του οικογενειακού σχεδιασμού και της μείωσης της φτώχειας.
Σε αυτό το πλαίσιο το 2008 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου προγράμματος για την παραγωγή προφυλακτικών από καουτσούκ, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση των εισαγωγών και στην τόνωση της εγχώριας οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το σχέδιο θα βοηθήσει στην προστασία του Αμαζονίου, ο οποίος μαστίζεται από την παράνομη υλοτομία.
Η συγκομιδή καουτσούκ αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια παραδοσιακό τρόπο ζωής για τους αυτόχθονες του Αμαζονίου. Η συγκομιδή καουτσούκ χαρακτηρίζεται βιώσιμη δεδομένου ότι δεν καταστρέφει τα δέντρα, ωστόσο το λάτεξ είναι ακριβότερο από τα συνθετικά και σταδιακά τα καουτσουκόδεντρα εγκαταλείφθηκαν.
Το πρόγραμμα της Βραζιλίας είναι αρκετά ελπιδοφόρο καθώς συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία με την οικονομική ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι θα φέρει εισοδήματα σε 550 οικογένειες, μειώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για αποψίλωση δασικών εκτάσεων.
Για την παραγωγή των «πράσινων προφυλακτικών» η κυβέρνηση προχώρησε στην ανέγερση ενός νέου εργοστασίου με την επωνυμία «Chico Mendes Reserve». Το εργοστάσιο υπολογίζεται ότι θα παράγει 100 εκατομμύρια προφυλακτικά ετησίως. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν παραχθεί προφυλακτικά από καουτσούκ που συλλέγεται από τροπικά δάση.

Συμφωνία ΗΠΑ και Ινδίας για πυρηνικά απόβλητα


Οι ΗΠΑ με την Ινδίακατέληξαν σε συμφωνία για την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων, «ένα κρίσιμο στοιχείο της ιστορικής συμφωνίας τους για την πολιτική πυρηνική συνεργασία που υπεγράφη στα τέλη του 2008», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», η εν λόγω συμφωνία η οποία ορίζει ότι η Ινδία μπορεί να πραγματοποιήσει επανεπεξεργασία μετά την χρήση των καυσίμων, που της παρέχονται από τις ΗΠΑ, ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια για την εφαρμογή της συμφωνίας έγινε το2008.
Η συγκεκριμένη συμφωνία έθετε τέρμα σε δεκαετίες απαγόρευσης πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας  και είχε ως στόχο την ενίσχυση μιας νέας στρατηγικής σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι «η ολοκλήρωση των εν λόγω διατάξεων θα διευκολύνει τη συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στον τομέα της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη».
Η συμφωνία του 2008, επιτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλήσουν στην Ινδία πυρηνικούς αντιδραστήρες, καύσιμα για πολιτική χρήση και μεταφορά τεχνολογίας.
Από την πλευρά της, η Ινδία έχει δεσμευτεί να ανοίξει ορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της στις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ.

Βρέθηκε η σορός του σεΐχη του Αμπου Ντάμπι


Βρέθηκε η σορός του σεΐχηΑχμέντ μπιν Ζαγιέντ το αεροπλάνο του οποίου κατέπεσε την περασμένη Παρασκευή κοντά σε μια λίμνη στο Μαρόκο.
«Τα δυσάρεστα νέα έχουν επιβεβαιωθεί» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της μαροκινής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος, το αεροσκάφος του αδερφού του εμίρη του Αμπου Ντάμπι και προέδρου του μεγαλύτερου κρατικού fund, του Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), συνετρίβη 10 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Μαρόκου, Ραμπάτ.
Αμέσως μετά τη συντριβή ξεκίνησαν εντατικές έρευνες, στις οποίες συμμετείχε και οκταμελής ομάδα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ειδικευμένη στην έρευνα και διάσωση από αεροπορικά ατυχήματα.
Ο σεΐχης Αχμέντ μπιν Ζαγιέντ πέρυσι κατετάγη στην 27η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πιο ισχυρούς άνδρες του πλανήτη.

Ο άντρας με το μεγαλύτερο στήθος!


Κινέζοι γιατροί ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει τον άντρα με το μεγαλύτερο στήθος στον κόσμο, στο πρόσωπο ενός 53χρονου γαλακτοπαραγωγού σε μια κλινική που ειδικεύεται στις επεμβάσεις στήθους στο Πεκίνο.
Ο γιατρός Zhang Lilan του "Jinan Chest Hospital" δήλωσε: "Ο άνθρωπος είναι από κάθε άποψη άντρας, εκτός από το τεράστιο στήθη του.Ο 53χρονος Guo Feng ανέφερε ότι περίπου 10 χρόνια πριν, το στήθος του άρχισε να μεγαλώνει, αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε τεράστιο, δυσκολεύοντας τον τόσο στην δουλειά του όσο και στις μετακινήσεις του, αφού αναγκάζεται να κυκλοφορεί χειμώνα-καλοκαίρι με μια φαρδιά κάπα για να καλύψει το στήθος του από τους συχωριανούς του, που τον κοροϊδεύουν και τον αποφεύγουν.Σύμφωνα πάντως με τους γιατρούς, δεν πρόκειται για κάποια παρενέργεια ή καρκίνο και οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι πιθανών πρόκειται για λιπώδη ιστό. Όταν θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και έχουν μια πλήρη εικόνα οι γιατροί, για το περί τίνος πρόκειται, θα προβούν στις απαραίτητες επεμβάσεις για να απαλλάξουν τον Κο Feng από το στήθος που ίσως του δώσει μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ γκίνες.

πηγή : [link]

50 κεφάλια πάνω απ' το κεφάλι σας!


Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε όταν μπείτε στο μουσείο Kelvingrove στη Γλασκώβη είναι δεκάδες κεφάλια να κρέμονται από το ταβάνι. Γιατί όμως είναι εκεί;
Όπως συμβαίνει και με πολλά έργα τέχνης, ο κάθε επισκέπτης, έχει και την δική του γνώμη σχετικά με αυτήν την παράξενη δημιουργία. (Μήπως, λέω εγώ, είναι οι εκφράσεις των ανθρώπων όταν επισκέπτονται μουσεία;)
Δημιουργός είναι η Σκοτσέζικης καταγωγής Sophie Cave, που τοποθέτησε πάνω από 50 ανθρώπινα κεφάλια με διαφορετική έκφραση το κάθε ένα, προσπαθώντας να απεικονίσει ολόκληρη την γκάμα των συναισθημάτων.
psaxtiria.com

Το πραγματικό πρόσωπο του Ιησού.


Ο Ιησούς δεν ήταν όμορφος και σίγουρα δεν είχε γαλανά μάτια.
Ιδού το «πραγματικό» πρόσωπο του Ιησού. Αυτή είναι η εντυπωσιακή εικόνα που με πολύ κόπο δημιουργήθηκε χάρις το σάβανο του Τορίνο και ανακατασκευάστηκε από υπολογιστή, ειδικά για το επερχόμενο τεύχος του History Channel με τίτλο "το πραγματικό πρόσωπο του Ιησού" (The Real Face of Jesus).Πώς το έκαναν αυτό;
Σύμφωνα με τον Ray Downing, πρόεδρος του Studio Μάκβεθ, το πραγματικό πρόσωπο του Ιησού "αναδημιουργήθηκε" με τη λήψη πληροφοριών από το σάβανο και το αίμα(;), τις οποίες στη συνέχεια μετέτρεψαν σε 3D εικόνα. Τώρα όσο αναφορά την ακριβή διαδικασία που χρησιμοποίησαν, θα σας γελάσω. Έτσι κι αλλιώς δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες, μάλλον γιατί θα υπάρχουν πληροφορίες στο άρθρο του περιοδικού. Εν' αναμονή λοιπόν...

πηγή : [link]

SleepBox


01_Sleepbox

Το SleepBox είναι ένα μικρό δωμάτιο με κύριο λειτουργικό στοιχείο ένα κρεβάτι 2x0,6 μέτρα, το οποίο είναι εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα αλλαγής κλινοσκεπασμάτων. Επίσης το δωμάτιο είναι εφοδιασμένο με σύστημα εξαερισμού, ηχητικές ειδοποιήσεις, ενσωματωμένη LCD τηλεόραση, WiFi, τραπεζάκι για φορητό υπολογιστή και μπρίζες για φόρτιση των μικροσυσκευών σας. Μετά την έξοδο του πελάτη από το SleepBox ξεκινάει η αυτόματη αλλαγή κλινοσκεπάσματος και μια ένδειξη στο έξω μέρος δείχνει πως είναι ελεύθερο. Η πληρωμή μπορεί να γίνει σε ένα κοινό τερματικό, το οποίο παρέχει στον πελάτη ένα ηλεκτρονικό κλειδί. Υπάρχει δυνατότητα αγοράς από 15 λεπτά έως αρκετές ώρες. Αν και είναι απλά ένα concept, φανταστείτε πόσο θα εξυπηρετούσε ένα αεροδρόμιο σε περιπτώσεις πολύωρης καθυστέρησης για κάποια πτήση.

02_Sleepbox_1

03_Sleepbox_2

Ένα γιοτ που προκαλεί πανικό!


jpg_pres_retouche-f53f4
Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο γιοτ που βυθίζεται, όπως ίσως θα υποθέσατε βλέποντας την παραπάνω φωτογραφία, αλλά για ένα πρωτότυπο έργο τέχνης από τον γνωστό καλλιτέχνηJulien Berthier.
jpg_going-under-in-canary-wharf2-2-04241
Το έργο του, που τράβηξε το ενδιαφέρον ακόμα και του έντυπου τύπου, είναι πλήρως λειτουργικό αφού διαθέτει μηχανή και πηδάλιο, αλλά μην φανταστείτε ότι αναπτύσσει και μεγάλες ταχύτητες, εξαιτίας του σχήματος του που δεν του επιτρέπει απότομους χειρισμούς λόγο της μικρής επιφάνειας που έχει επαφή με το νερό. Άλλωστε η ταχύτητα είναι κάτι που δεν χρειάζεται όταν διαθέτεις ένα τέτοιο σκάφος.
jpg_EVENING-STANDARD-3eb2b
jpg_installation-ALLSOPP-0344f
jpg_IMG_2499-13fd0
jpg_au_port-24c3c
Δείτε και ένα βίντεο με το πρωτότυπο αυτό έργο, εν' δράση...

Love Love from julien berthier on Vimeo.

Ever Gotten A Date Online?

001
002
003

Κατεψυγμένα Χρήματα!


Μια παράξενη διαφημιστική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ για να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας μάρκας στον χώρο της ένδυσης. Μια πλάκα πάγου, βάρους 200 κιλών τοποθετήθηκε στο Martin Place, η οποία περιείχε μέσα της 1000 δολάρια Αυστραλίας. Ποιος ήταν ο σκοπός? Να σπάσουν τον πάγο οι περαστικοί για να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα.


psaxtiria.com

Γιατί άραγε βλέπουμε εφιάλτες;

Άλλοι βλέπουν ότι πέφτουν στο κενό ή ότι πνίγονται. Άλλοι ότι κάποιος ή κάτι τους κυνηγάει.... Άλλοι ότι κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο παθαίνει κάτι κακό. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τίποτε που βλέπουν στα όνειρά τους δεν τους τρομάζει και ότι δεν ξυπνούν ποτέ αγχωμένοι, φοβισμένοι ή ιδρωμένοι.Γερμανοί ερευνητές προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες του υποσυνείδητου και του μηχανισμού των ονείρων, πραγματοποιώντας μια μεγάλη έρευνα στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα.

Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν είναι και το προφανές, ότι δηλαδή τα όνειρα που βλέπουμε ανακλούν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας. Τα πιο κοινά «θέματα» των ατόμων που βλέπουν εφιάλτες είναι ότι πέφτουν από ψηλά στο κενό, ότι έχουν παραλύσει, ότι τους κυνηγούν, ότι έχουν καθυστερήσει και ότι κάποιος αγαπημένος τους πεθαίνει. Πολύ συχνή στα κακά όνειρα είναι η απώλεια μαλλιών και δοντιών, καθώς και η συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαφορές στους εφιάλτες που βλέπουν οι άνδρες και οι γυναίκες. Οι άνδρες βλέπουν συνήθως εφιάλτες που συνδέονται με τη βία ή με επαγγελματικές δυσκολίες, ενώ οι γυναίκες βλέπουν συχνά όνειρα στα οποία παρενοχλούνται σεξουαλικά.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό όσων απάντησαν ότι δεν βλέπουν εφιάλτες, αφού πλησίασε το 50%. Μεγάλο όμως είναι και το ποσοστό, 20%, που δηλώνει ότι βλέπει κάθε βράδυ ένα ή και περισσότερα κακά όνειρα. Το υπόλοιπο 30% δήλωσε ότι βλέπει εφιάλτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες βλέπουν πιο συχνά εφιάλτες απ΄ ότι οι άνδρες γεγονός που έχει ορμονικό υπόβαθρο.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες βλέπουν βίαια όνειρα λίγο πριν από την εμφάνιση της περιόδου.

πηγή : [link]

Τα 10 ακριβότερα ιδιωτικά νησιά του κόσμου


Φοινικόδεντρα, λευκή άμμος με το κιλό, πέτρινες πολυτελείς βίλες με πισίνες για ανενόχλητες διακοπές. Ποιος δεν θα ήθελε να περάσει τις διακοπές του σε ένα νησί που του προσφέρει όλα αυτά; Και όχι τίποτα άλλο... Μιλάμε και για ιδιωτικό νησί, φτιαγμένο και "ραμμένο" στα γούστα του καθενός. Βέβαια, αυτοί που ονειρεύονται να προσθέσουν στην ακίνητη περιούσια τους ένα μικρό νησάκι ώστε να χτίσουν ένα σπιτάκι για να στεγάσουν το κεφαλάκι τους, θα πρέπει να γνωρίζουν τις "ευκαιρίες" που υπάρχουν στην πιάτσα...

10. Νησί Γκαρίπ 
Μπάντεμλι, Τουρκία - 17,3 εκατομμύρια ευρώ
Το νησάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στη Λέσβο και την Πέργαμο είναι γεμάτο με δέντρα ελιάς και φυσικά δάση με πεύκα. Έχει ένα αρκετά ευρύχωρο λιμάνι, από όπου μπορείτε να κάνετε scuba diving όταν είστε ακόμα στα νιάτα σας και αρχαίες Ρωμαϊκές ιαματικές πηγές για τα βαθιά γεράματα σας. Η τιμή δελεαστική- συγκριτικά με τα υπόλοιπα- οπότε αν σας περισσεύουν κάποια εκατομμυριάκια, μην χάνετε στιγμή. Είναι και κοντά, δεν θα κάνετε περιττά έξοδα σε υπερατλαντικά ταξίδια και αηδίες.

9. Νησί Τσόπα Ουάμσικ
Ποταμός Πότομακ, Βιρτζίνια, Η.Π.Α. - 17,3 εκατομμύρια ευρώ
Το μικρό ιδιωτικό νησάκι είναι μόλις μία ώρα από την πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον- συν κανα δεκάωρο από Αθήνα- και κρύβει μια μεγάλη ιστορία πίσω από τις δεκάδες βελανιδιές του. Τα παλιά τα χρόνια, το προτιμούσε για τις διακοπές του ο Γκράχαμ Μπελ –μάλλον εκεί ανακάλυψε την ανάγκη για επικοινωνία και εφηύρε το τηλέφωνο- και το 1887 αγοράστηκε από μια εταιρία της οποίας ήταν μέλος ο Θεόδωρος Ρούσβελτ. Υπάρχουν ακόμα φήμες ότι ο Τζον Λένον φλέρταρε με την ιδέα να επενδύσει πάνω σε αυτό, αλλά τον … σταμάτησε μια ωραία πρωία ένας τύπος ονόματι Τσάπμαν. Όπως και να έχει, το νησί είναι μια πολύ καλή επένδυση για όσους έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες- και τα ίδια χρήματα- με τον Λένον. Το νησί επιβλέπεται από την ακτοφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, οπότε δεν θα ανησυχείτε για… λαθρομετανάστες. Τι ψυχή έχουν 17 εκατομμύρια όταν μπορείς να έχεις την ηρεμία και την ασφάλεια σου;

8. Νησί Μπερντ Κέι
Μπαχάμες -19,4 εκατομμύρια ευρώΑμμώδεις παραλίες από τη μία άκρη στην άλλη, όπου μπορείτε να απολαμβάνετε το χυμό από τις καρύδες που φυτρώνουν παραδίπλα. Μπορεί το υπάρχον σπίτι να χρειάζεται μια μικρή ανακαίνιση, αλλά αν θέλετε να ξέρετε, προσφέρει απέραντη θέα στον ωκεανό και έχει και πισίνα! Τι να την κάνεις την πισίνα βέβαια όταν έχεις ιδιωτικές παραλίες να τρέχεις γυμνός; Επίσης μπορείτε να καλέσετε όλη την παλιοπαρέα- για να τρέχετε γυμνοί στην παραλία- αφού έχει και ξενώνα με τρία υπνοδωμάτια. Go for it!

7. Νησί Αγίας ΤριάδαςΕλλάδα - 19,4 εκατομμύρια ευρώ
Ναι, κι όμως. Έχουμε κι εμείς τα νησιά μας στη λίστα με τα ακριβότερα στον κόσμο. Με τόση ποικιλία, αυτό μας έλειπε. Σε μία ώρα με αμάξι και σε 10 λεπτάκια με το ελικόπτερο μπορείς να βρεθείς στο ιδιωτικό σου νησί και να απολαύσεις τις τρεις προσωπικές σου παραλίες. Έρχεται με όλα τα κονφόρ: βίλα με 4 υπνοδωμάτια, ξεχωριστό σπιτάκι για το προσωπικό, δεύτερο σπίτι δίπλα στο κύμα, εστιατόριο(!) που σερβίρει σε 30 άτομα. Είναι και δίπλα στο σπίτι σου, βρε αδερφέ, πετάγεσαι τα Σαββατοκύριακα για ένα μπανάκι…

6. Νησί Χογκ ΚέιΜπαχάμες - 24,2 εκατομμύρια ευρώ
Βίλα δύο ορόφων, έξι υπνοδωμάτια με θέα το απέραντο γαλάζιο, παρατηρητήριο, πισίνα και κατάστρωμα. Αν μένεις κοντά στις Μπαχάμες, σου έρχεται βολικό. Αν πάλι όχι, ίσως να αξίζει το ταξίδι μέχρι την Αμερική. Αν και πάλι όχι, κάτσε και πήξε στα ίδια και τα ίδια στην Αθήνα. Όλα δικά σου τα θες, κανείς δεν σε πιάνει…





5. Νησί Κεράλβο

Μεξικό - 24,3 εκατομμύρια ευρώ
Ακρωτήρια, αμμώδεις παραλίες –καταντάει κλισέ-, πετρώδεις εκτάσεις- για συνδυασμό βουνό και θάλασσα- και έρημος. Δεν μπορείς να πεις! Τα έχει όλα. Άμμο θες; Βεβαίως, βγαίνει σε δύο διαφορετικά στυλ, διαλέξτε. Βράχια θέλεις; Βράχια θα έχεις. Καλά και το καλύτερο δεν σας το ‘πα. Σπάνια είδη ψαριών κάνουν τσάρκα στα νερά του. Σπίτι δεν έχει, αλλά αυτό το κάνεις και μόνος σου, δε βαριέσαι. Τι σκατ@ πλούσιοι είμαστε;



4. Νησί Τσαρλς

Μπαχάμες - 27 εκατομμύρια ευρώ
Αν δεν το παρατηρήσατε μέχρι τώρα, οι Μπαχάμες σας προσφέρουν πολλές επιλογές. Αυτή η συγκεκριμένη μπορεί να μην διαθέτει έτοιμη κατοικία, αλλά έχει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές: ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές γραμμές, λιμανάκι και είναι και πολύ κοντά σε ένα άλλο νησί για να κάνετε τα ψώνια σας και τις εξόδους σας. Ορίστε! Κάντε και κανά παζάρι με τους Μπαχαμέζους. Μπορεί να σας το δώσουν κοψοχρονιά, 25 εκατομμύρια. Αξίζει μια προσπάθεια. Άντεεεεε!

3. Νησί Μότου ΤάνεΓαλλική Πολυνησία - 27,7 εκατομμύρια ευρώ
Δίπλα από τα νησιά Μπόρα Μπόρα βρίσκεται ο προσωπικός σας παράδεισος. Δεν είναι ανάγκη να πουλήσετε την οικογένειά σας για να το αποκτήσετε, αφού μπορείτε πολύ απλά- τρόπος του λέγειν, μην ψαρώνεις- να πάτε διακοπές. Το Μότου Τάνε έχει εννιά bungalows στην παραλία, ξέρεις τώρα, με δέντρα καρύδας και τους απαραίτητους φοίνικες. Οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες σας προσφέρουν τα πάντα: ιππασία, scuba diving, σερφ και βεβαίως, βεβαίως κανό. Μπορείτε αν δεν έχετε δει τα «Σαγόνια του Καρχαρία», να ταΐσετε τα ντόπια καρχαρίνια. Το αντίτιμο για όλα αυτά; Μόνο 17 χιλιάδες ευρώ η βραδιά για έναν μέχρι 8 άτομα. Μετά οι τιμές ανεβαίνουν. Μέχρι πόσο; Μέχρι το ποσό που χρειάζεται για να συντηρηθεί για μισό αιώνα ένα μικρό κρατίδιο…

2. Νησί Κάγιε Τσάπελ
Μπελίζ - 45 εκατομμύρια ευρώ
Μπορεί να έχει ένα πολυτελέστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά αν θέλετε το δικό σας προσωπικό καταφύγιο, υπάρχει χώρος και για εσάς. Πάνω από το μισό νησί είναι προς πώληση, οπότε οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν να το «χτυπήσουν». Όσο για τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αυτές περιλαμβάνουν γήπεδο του γκολφ, του τένις, του μπάσκετ και του βόλεϊ, (εγώ θέλω και του μπάντμιντον) όπως και πισίνα, μπαρ και ειδικό μονοπάτι για τζόγκινγκ, για να μην τρέχετε σαν τους ανίδεους μέσα στα χορτάρια. Αυτό που είναι πολύ δελεαστικό είναι η τιμή του δωματίου. Σε εποχή χαμηλής τουριστικής ζήτησης, οι τιμές ξεκινούν από 140 ευρώ το βράδυ και φτάνουν τα 700! Δηλαδή μιλάμε για 70 ευρώ το άτομο, τα ίδια λεφτά που δίνεις για να πήξεις σαν σαρδέλα στα σοκάκια της Αυγουστιάτικης Μυκόνου. Μισό λεπτό… Έχουμε τη Μύκονο και το ιδιωτικό νησί με τα γαλάζια νερά και τις γκόμενες να σου κάνουν αέρα καθώς απολαμβάνεις τον τροπικό χυμό σου… Αχχχ, τι να διαλέξω, τι να διαλέξω….
Αν διαλέγεις το δεύτερο, ρίξε μια ματιά

1. Νησί ΡοντΚαραϊβική - 69,5 εκατομμύρια ευρώ
Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού πωλείται. Τώρα σε ποιόν περισσεύουν 70 ψωρο- εκατομμύρια είναι άλλη υπόθεση. Αν είσαι ο εγχώριος Γκέιτς, αυτή η επένδυση θα άξιζε τον κόπο. Το νερό γύρω από το νησί είναι τόσο καθαρό και διαυγές που μπορείς να χαζέψεις τα πράσινα χέλια και τις θαλάσσιες χελώνες που συχνάζουν στην περιοχή. Οι παραλίες είναι πολλές κι έχουν και υποθαλάσσιες σπηλιές για τους επίδοξους μικρούς εξερευνητές που κρύβετε μέσα σας. Αξίζει, τσάμπα πράμα!

πηγή : [link]

Σε δημοπρασία ένα μπουκάλι κρασί 18 λίτρων.


article-0-0842B46A000005DC-82_634x466

Για τους λάτρες του εκλεκτού κρασιού, η ποιότητα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη από αυτή του μπουκαλιού Chateau Cheval Blanc 2006. Αλλά για αυτούς που ελπίζουν να το προσθέσουν στην συλλογή τους θα χρειαστούν το λιγότερο 3.600 λίρες και ένα μεγάλο κελάρι, επειδή το μπουκάλι των 18 λίτρων είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό των 750ml, που ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να χρησιμοποιεί. Η μεγάλη φιάλη, που αναφέρεται ως melchior, αναμένεται να κοστίζει μεταξύ 3.600 - 4.800 λιρών όταν βγει προς πώληση, μεταξύ των καλύτερων και σπανιότερων κρασιών στη δημοπρασία Vintage Port την εβδομάδα αυτή, στο Sotheby's.

article-1250722-0842AE51000005DC-995_306x440

article-1250722-08421359000005DC-680_306x440


Ερωτικά παιχνίδια τριακοσίων χρόνων σε δημοπρασία


Δύο ιστορικά ερωτικά βοηθήματα, που χρονολογούνται στις αρχές του 1700 και πιστεύεται ότι είναι γαλλικής προέλευσης, πωλήθηκαν την Παρασκευή σε δημοπρασία αντικών στο Essex της Βρετανίας στην τιμή των 3.600 λιρών, δηλαδή, περίπου 4.000 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.Η υπεύθυνη της δημοπρασίας Wendy Wood σχολίασε σχετικά προς τους συγκεντρωμένους κατά της διάρκεια των προσφορών: "Μπορείτε να γελάσετε όσο θέλετε, αλλά τα συγκεκριμένα αντικείμενα αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για επένδυση. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι δε πρόκειται να έχετε την ευκαιρία να έρθετε αντιμέτωποι με ανάλογη προσφορά για πάρα πολύ καιρό. Είναι εξαιρετικά σπάνια".

Τα ερωτικά παιχνίδια, που συνοδεύονταν από ξύλινη θήκη με δερμάτινη επένδυση και είχαν μέγεθος 25 και 28 εκατοστά αντίστοιχα, περιγράφονταν στον κατάλογο της δημοπρασίας ως "Σχεδιασμένα να ικανοποιούν - Μια εκπληκτική και εξαιρετικά σπάνια προσφορά σεξουαλικών βοηθημάτων ταξιδίου, σε ειδικά σχεδιασμένη θήκη, που χρονολογείται την ίδια περίοδο με τους ξύλινους φαλλούς".

Τα ξύλινα παιχνίδια αγοράστηκαν τελικώς από ανώνυμο πλειοδότη.

πηγή : [link]

Η μεγάλη περίεργη πέτρα στην αυλή του παππού!

Ο John Ruggles βρήκε στην αυλή του μια μεγάλη πέτρα, απλά ήταν λίγο περίεργη. Για χρόνια την είχε στην αυλή και την πήγαινε από γωνιά σε γωνιά, κάτι όμως δε του φαινόταν φυσιολογικό με αυτή την πέτρα.
Τελικά την έδωσε σε ένα τοπικό μουσείο το οποίο και την μελέτησε. Είχε δίκιο που ήταν υποψιασμένος ότι κάτι άλλο ήταν και τώρα δηλώνει τυχερός που δεν την πέταξε μακριά.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές στη Φλόριντα με την οικογένειά του βρήκε μια επιστολή από το μουσείο Lynn που τον ενημέρωνε ότι η πέτρα αυτή ήταν ένα κόκαλο από δεινόσαυρο (Plesiosaurus) που έζησε πριν 135 εκατομμύρια χρόνια. Οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν πολύ σπάνιο το γεγονός. Eχουν διατηρηθεί τόσο καλά τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία είναι ακόμα ορατά στις 12 με 8 ίντσες.

Τo Plesiosaurus ήταν ένα μεγάλο θαλάσσιο ερπετό, σαρκοβόρο που τρεφόταν με μικρά ψάρια και ερπετά. Είχε ένα εξαιρετικά μακρύ λαιμό και ουρά και τέσσερα πτερύγια.

πηγή : [link]

Η φύση με αριθμούς.

Αυτό το σύντομο animation που ονομάζεται "Nature By Numbers" (Η φύση με αριθμούς), από τον Cristóbal Vila, παρουσιάζει παραδείγματα του πως βρίσκουν εφαρμογή οι μαθηματικές σχέσεις στην φύση, όπως είναι η ακολουθία Fibonacci, η χρυσή αναλογία και η τριγωνοποίηση Delaunay.

Nature by Numbers from Cristóbal Vila on Vimeo.

Ο πιο επικίνδυνος τρόπος για να πας σχολείο.


Η μεταφορά από το ένα μέρος στο άλλο είναι μια πρόκληση για τους ανθρώπους που ζουν στα βουνά γύρω από το Rio Negro στην Κολομβία. Για περισσότερα από διακόσια χρόνια, ο μόνος τρόπος για την μετακίνηση τους είναι μέσω ενός συρματόσκοινου. Αυτός ο τρόπος μεταφοράς ισχύει ακόμη και για τα παιδιά που διανύουν μισό μίλι κάθε μέρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου.
Τα παιδιά, για να μεταβούν στο σχολείο, χρησιμοποιούν ένα συρματόσκοινο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 ποδών και επιβραδύνουν την κάθοδό τους με την χρήση ενός ξύλινου μοχλού.
Η Daisy May για παράδειγμα, ένα 9χρονο κορίτσι που ζει στην κορυφή της κοιλάδας Ρίο Νέγκρο της Κολομβίας, χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να διανύσει το μισό μίλι που την χωρίζει από το σχολείο της, αγγίζοντας μάλιστα την ταχύτητα των 40 μιλίων ανά ώρα!


psaxtiria.com