Ολλανδός hacker κατά 'σπασμένων' iPhone


Ένας hacker από την Ολλανδία έφερε αναστάτωση σε πολλούς κατόχους iPhone στις αρχές της εβδομάδας, όταν χρησιμοποιώντας την τεχνική port scanning κατάφερε να πάρει τον έλεγχο αρκετών «σπασμένων» iPhone του δικτύου T-mobile Netherlands.Ο hacker εκμεταλλεύτηκε την αμέλεια των χρηστών jailbroken iPhone που έτρεχαν SSH daemon να αλλάξουν τον κωδικό διαχειριστή της συσκευής τους και πήρε τον έλεγχο, εμφανίζοντας ένα μήνυμα στην οθόνη τους ότι το κινητό τους κινδυνεύει, μαζί με μια διεύθυνση (URL) που θα μπορούσαν να απευθυνθούν για περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην ουσία η διεύθυνση ανακατεύθυνε στο Paypal, από όπου θα έπρεπε ο άτυχος χρήστης να στείλει 5 ευρώ στον hacker ώστε να του αποκαλύψει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια της συσκευής του.

Τελικά, ο Ολλανδός hacker ...άλλαξε γνώμη και δημοσίευσε οδηγίες για την αναίρεση της «ζημιάς» που προκάλεσε δωρεάν. Επίσης, δήλωσε μεταμέλεια και επέστρεψε όλα τα χρήματα που είχε λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή στους άτυχους κατόχους iPhone.

Αν και ο συγκεκριμένος hacker δεν είχε ...ποταπούς σκοπούς (εκτός ίσως την εξοικονόμηση μερικών ευρώ), το σίγουρο είναι ότι ο επόμενος δεν θα αρκεστεί σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα. Οι χρήστες jailbroken iPhones πρέπει να καταλάβουν ότι από τη στιγμή που παρακάμπτουν τους μηχανισμούς ασφαλείας της συσκευής όπως αυτοί προορίζονται από την Apple, κινδυνεύουν από τέτοιες επιθέσεις και θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια του iPhone τους.

Αν κι εσείς διαθέτετε «σπασμένο» iPhone που τρέχει SSH daemon, φροντίστε να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό διαχειριστή της συσκευής σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις όπως αυτή.

πηγή : [link]