Δείξε μου τα δάχτυλά σου να σου πω πόσο γρήγορα τρέχεις


Οι Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σπρίντερ έχουν κατά μέσο όρο 12% πιο μακριά δάχτυλα ποδιών - δηλαδή περίπου 1,25 εκατοστά - σε σχέση με τους πιο αργούς δρομείς ίδιου ύψους. Ταυτόχρονα, το κάτω μέρος των ποδιών των ταχύτερων δρομέων είναι κατά μέσο όρο 6% πιο κοντό σε σχέση με τους πιο αργούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κρίσιμο σημείο για ένα σπρίντερ είναι η εκκίνηση. Τα πολύ μακριά δάχτυλα επιτρέπουν στον αθλητή να μεταφέρει καλύτερα την ώθηση από τα πόδια του στο έδαφος και έτσι να αυξήσει την επιτάχυνσή του. Παράλληλα, στη διάρκεια της κούρσας, με κάθε δρασκελιά, τα μακρύτερα δάχτυλα επιτρέπουν στον δρομέα να παραμένει περισσότερη ώρα σε επαφή με το έδαφος και έτσι συνεχώς να δίνει μεγαλύτερη ώθηση σε σχέση με τους άλλους δρομείς.

Εξάλλου, η μυοσκελετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι σπρίντερ έχουν δάχτυλα μήκους 8,2 εκατοστών κατά μέσο όρο - μετρούμενα από το μετατάρσιο έως την άκρη του νυχιού - έναντι 7,2 εκατοστών στους μη σπρίντερ, δηλαδή οι γρήγοροι δρομείς έχουν μεγαλύτερα δάχτυλα κατά ένα εκατοστό περίπου.

Όσο για το κάτω μέρος του ποδιού ενός σπρίντερ - μετρούμενο από το γόνατο έως τον αστράγαλο - είναι κατά μέσο όρο 41 εκατοστά. Δηλαδή είναι κατά 3 εκατοστά μικρότερο από τον μέσο όρο - ο οποίος φτάνει τα 44 εκατοστά - των μη δρομέων. Επίσης διαπιστώθηκε ότι στους σπρίντερ είναι κατά μέσο όρο 25% μικρότερη η απόσταση ανάμεσα στον αστράγαλο και τον αχίλλειο τένοντα.

astra.mywebreview.com