Η τελευταία εποχή των παγετώνων ήρθε σε μόλις 6 μήνες !!!.


Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα, χρειάστηκαν μόνο 6 μήνες για την ζεστή και ηλιόλουστη Ευρώπη προκειμένου να καλυφθεί από πάγο.
Οι προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι η άφιξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων, 13.000 χρόνια πριν, χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να επικρατήσει. Ο William Patterson όμως, ο καθηγητής γεωλογικών επιστημών που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: "Πρέπει να ήταν πολύ ξαφνικό για αυτούς που ζούσαν εκείνη την εποχή. Θα ήταν το ισοδύναμο του να πάρεις την Μ. Βρετανία και να την μετακινήσεις στην Αρκτική σε διάστημα λίγων μηνών".
Τα ευρήματα του καθηγητή Patterson προήλθαν από μια από τις ποιο επίπονες μελέτες για τις κλιματικές αλλαγές που έχουν επιχηρηθεί ποτέ και ενισχύει την θεωρία ότι το κλίμα της Γης είναι ασταθές και μπορεί να μεταβληθεί από θερμό σε ψυχρό απίστευτα γρήγορα. Τα συμπεράσματα του, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New Scientist, βασίζονται στην μελέτη αποθέσεων λάσπης που εξίχθησαν από μια λίμνη στην δυτική Ιρλανδία, την Lough Monreagh - μια λίμνη που όπως ο ίδιος περιγράφει, διαθέτει την "καλύτερη λάσπη του κόσμου από επιστημονικής άποψης". Χρησιμοποίησε ένα ρομποτικό νυστέρι ακριβείας για να αφαιρέσει τα στρώματα λάσπης με πάχος 0.5 χιλιοστά. Κάθε στρώμα αντιπροσώπευε 3 μήνες εναπόθεσης ιζήματος με συνέπεια οι μεταβολές μεταξύ τους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μέτρηση των μεταβολών στην θερμοκρασία κατά την διάρκεια μικρών αυτών χρονικών περιόδων.
Η επακόλουθη μίνι εποχή των παγετώνων διήρκεσε 1.300 χρόνια και πιθανώς προκλήθηκε από το ξαφνικό άδειασμα της λίμνης Agassiz στον Καναδά εξαιτίας της καταστροφής των φυσικών φραγμάτων που την κρατούσαν διαχωρισμένη από τον ωκεανό, με αποτέλεσμα να χυθεί το παγωμένο γλυκό νερό στον βόρειο Ατλαντικό και στον Αρκτικό ωκεανό. Αυτό με τη σειρά του διατάραξε το ρεύμα του κόλπου που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την διατήρηση των θερμοκρασιών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.
Πηγή: [link]