10 Έργα τέχνης που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.


Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός έργων τέχνης, που έχουν εγκαταλειφθεί και έμειναν ημιτελή εξαιτίας του πολέμου, πολιτικής διαμάχης, έλλειψης χρηματοδότησης ή ακόμα και εξαιτίας του θανάτου του καλλιτέχνη. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχουν χαθεί ή ξεχαστεί, αλλά τα έργα μερικών καλλιτεχνών, όπως του Ντα Βίντσι και του Μότσαρτ, θεωρούνται ως ελλιπείς αριστουργήματα. Τα παρακάτω είναι δέκα από τα πιο διάσημα ημιτελή έργα τέχνης στην ιστορία.

1. Bruce Lee’s Game Of Death


Στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, ο Bruce Lee είχε ήδη τρεις επιτυχημένες ταινίες και είχε αποκτήσει γρήγορα την φήμη του καλύτερου εκπροσώπου των πολεμικών τεχνών στον κόσμο. Το 1972, ο Λι άρχισε τη κινηματογράφηση του "Game Of Death", το οποίο θα ήταν η υπέρτατη έκφραση του Jeet Kune Du, το στυλ πάλης, που είχε τελειοποίηση με τα χρόνια. Ωστόσο, στα μέσα της κινηματογράφησης ο Lee συμμετείχε στο "Enter The Dragon" και έτσι η παραγωγή του Game Of Death διακόπηκε προσωρινά. Το Enter The Dragon καταξίωσε τελικά τον Lee στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αλλά πριν προλάβει να επιστρέψει στα γυρίσματα για το Game Of Death, πέθανε μυστηριωδώς από εγκεφαλικό οίδημα σε ηλικία 32 ετών. Πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Lee, ο σκηνοθέτης του Enter The Dragon ένωσε μια workable version του Game of Death με σκηνές του Lee και πρόσφατα γυρισμένες σκηνές χρησιμοποιώντας την τεχνική stand-ins. Το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε από πολλούς ως μια κακή αντιπροσώπευση του αρχικού οράματος του Lee, αλλά τα 11 λεπτά από την γνήσια κόπια, πιστεύεται ευρέως ότι είναι μια από τις καλύτερες δουλειές του.

2. The Palace of Soviets




Το "Palace of Soviets" ήταν ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό έργο που ανέλαβε η Σοβιετική Ένωση κατά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένα κτίριο που θα χτίζονταν στη Μόσχα και είχε σχεδιαστεί να είναι ένα διοικητικό κέντρο και αίθουσα συνεδρίων, αλλά και το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Το σχέδιο του κτιρίου αποφασίστηκε μέσω δημόσιου διαγωνισμού, όπου υποβλήθηκαν 272 σχέδια και μετά από μια μακρά διαδικασία, ο αρχιτέκτων Μπόρις Iofan ανακηρύχθηκε νικητής. Η κατασκευή του κτιρίου άρχισε το 1937 και ως το 1941 ένας τεράστιος μεταλλικός σκελετός είχε ανεγερθεί. Η Συμμετοχή της Ρωσίας στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο όμως, σήμανε και το τέλος στην κατασκευή, και ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου, κόπηκε και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή οχυρώσεων και σιδηροδρομικών γεφυρών μέσα και γύρω από τη Μόσχα. Μετά το τέλος του πολέμου, έγινε πολύς λόγος για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά, αν και το θέμα παρέμεινε ανοιχτό μέχρι το 1958, το Palace of Soviets τελικά εγκαταλείφθηκε.

3. Hendrix’s First Rays of the New Rising Sun
Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, o Jimi Hendrix καθιερώθηκε ως έναν από τους πιο ταλαντούχους κιθαρίστες όλων των εποχών. Μετά τη διάλυση της μπάντας του, ο Hendrix ξεκίνησε τις εργασίες για ένα φιλόδοξο διπλό άλμπουμ με το όνομα "First Rays of the New Rising Sun". Δυστυχώς, πριν ολοκληρωθεί το άλμπουμ, ο Hendrix πέθανε από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Μετά το θάνατο του Hendrix ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ της οικογένειά του και του πρώην παραγωγού του, για το ποιος έχει τα δικαιώματα του άλμπουμ. Η οικογένεια τελικά κέρδισε το 1995, και προσέλαβε μια επίλεκτη ομάδα μηχανικών και παραγωγών για να επιχειρήσει να ανακατασκευάσει το ημιτελές άλμπουμ. Οι ηχογραφήσεις που είχαν διασωθεί κυμαινόταν από σχεδόν ολοκληρωμένα κομμάτια, μέχρι πολύ μικρά αποσπάσματα. Το 1997, μια μικρότερη έκδοση του άλμπουμ βγήκε σε κυκλοφορία, η οποία ήταν πιο κοντά στο αρχικό όραμα του Hendrix, όπως υποστήριξαν οι θαυμαστές του.

4. Dickens’ The Mystery of Edwin Drood
Κατά τη στιγμή του θανάτου του το 1870, ο συγγραφέας του "A Tale of Two Cities", Τσαρλς Ντίκενς, ήταν ίσως ο πιο διάσημος συγγραφέας στην Αγγλική γλώσσα. Τελευταίο βιβλίο του ήταν το "The Mystery of Edwin Drood", με θέμα ένα μυστήριο φόνο, το οποίο ήταν σε συνέχειες και παρουσιάζονταν μέσα από τις σελίδες ενός δημοφιλούς περιοδικού, όταν ο Ντίκενς πέθανε, σε ηλικία 58 χρονών. Ο Ντίκενς ήταν κοντά στην ολοκλήρωση του βιβλίου, αλλά δεν άφησε πίσω σημειώσεις ή σκίτσα, γι 'αυτό ποτέ κανείς δεν έμαθε με βεβαιότητα ποιος χαρακτήρας διέπραξε τον φόνο. Ορισμένοι συγγραφείς έχουν προσπαθήσει να τελειώσουν το βιβλίο, συχνά κάτω από πολύ παράξενες συνθήκες. Το πιο περίεργο όλων έλαβε χώρα το 1873, όταν ένας άνδρας με το όνομα Thomas James ισχυρίστηκε ότι είχε γράψει το τέλος του βιβλίο, ενώ τον διακατείχε το φάντασμα του Charles Dickens. Πολλοί γνωστοί συγγραφείς δέχτηκαν την έκδοση του James "ως αξιοσημείωτα παρόμοια με το στυλ γραφής του Ντίκενς", και για χρόνια κυκλοφόρησε στην Αμερική ως το οριστικό κείμενο του βιβλίου.

5. Coleridge’s Kubla Khan
Για το συγκεκριμένο ποίημα έχουμε κάνει αναφορά σε προηγούμενο ποστ.
"Ο διάσημος Άγγλος ρομαντικός ποιητής Samuel Taylor Coleridge, ξύπνησε ένα πρωί έχοντας δει ένα φανταστικό όνειρο στον ύπνο του. Αμέσως έβγαλε χαρτί και μολύβι και ξεκίνησε να περιγράφει το "όραμα σε ένα όνειρο", σε ένα ποίημα που πλέον είναι ένα από τα διασημότερα της Αγγλίας, το Kubla Khan. Για κακή του τύχη όμως, έπειτα από 54 γραμμές, η περιγραφή διακόπηκε από τον "άνθρωπο από το Porlock". O Coleridge επέστρεψε στο ποίημα του αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί το υπόλοιπο όνειρο και το ποίημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ."

6. Orson Welles’ The Other Side of the Wind



Ο Orson Welles θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κόσμου, και το "Πολίτης Κέιν" θεωρείται ευρέως ως η καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ. Λίγο πριν πεθάνει, το 1985, δούλευε πάνω σε δύο ταινίες οι οποίες ήταν στην μέση των γυρισμάτων. Η πιο γνωστή ήταν η "The Other Side of the Wind", μια ταινία με πρωταγωνιστές τους Dennis Hopper και John Huston. Η ταινία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί το 1979, αλλά ο Welles αντιμετώπισε τεράστιες οικονομικές και νομικές επιπλοκές που τον ανάγκασαν να σταματήσει την παραγωγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν όταν ο μεγάλος οικονομικός υποστηρικτής της ταινίας, Ο Σάχη του Ιράν, απέσυρε την χρηματοδότηση μετά την ανατροπή και εξορία του από τη χώρα. Αυτό οδήγησε σε μια πολύχρονη διαμάχη σχετικά με την ιδιοκτησία της ταινία, με αποτέλεσμα αυτή να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Μετά το θάνατο του Welles, υπήρξαν πολλές προσπάθειες επεξεργασίας και ανακατασκευής της ταινίας και οι πρόσφατες φήμες, αναφέρουν ότι μια έκδοση μπορεί να κάνει την εμφάνιση της το 2010.

7. Stuart’s Portrait of George Washington
Η εικόνα του Τζορτζ Ουάσιγκτον που βρίσκεται στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου έγινε από τον Gilbert Stuart, ένας φημισμένο ζωγράφο που έφτιαξε τα πορτρέτα αναρίθμητων βασιλέων και προέδρων. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο πίνακας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ζωγραφική, γνωστή ως Athenaeum, έμεινε σκοπίμως ατελής από τον Stuart, ώστε να παραμένει ο πίνακας στην κατοχή του και να δημιουργεί εύκολα αντίγραφα, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε για 100 δολάρια το κομμάτι. Ο Stuart λέγεται ότι δημιούργησε μέχρι και εβδομήντα αναπαραγωγές του έργου, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε το αρχικό, έως το θάνατό του το 1828.

8. Gaudi’s Sagrada Familia
Ίσως το μεγαλύτερο εν' λειτουργία αρχιτεκτονικό έργο, είναι ο τεράστιος και μοναδικά σχεδιασμένος Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός της Βαρκελώνης, που είναι υπό κατασκευή από το 1882. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Antoni Gaudi, και θεωρήθηκε το επιστέγασμα του. Ο Gaudi εργάστηκε για την εκκλησία για σαράντα χρόνια, και αφιέρωσε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια του, αποκλειστικά για την ανέγερση του ναού, αλλά πέθανε το 1926 πριν από την ολοκλήρωση. Το έργο ανέλαβαν οι βοηθοί του Γκαουντί, που συνέχισαν να εργάζονται, ακόμη και όταν υπέστη σοβαρές ζημιές από αναρχικούς κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Από τότε, το έργο είναι σε διαρκή εξέλιξη, με διάφορους αρχιτέκτονες και κατασκευαστές να συνεχίζουν την ανέγερση του. Ακόμη και σε ημιτελή κατάσταση, η Sagrada Familia είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Βαρκελώνης, και οι αρχές υποστηρίζουν ότι το κτίριο θα είναι τελικά έτοιμο και ανοιχτό στο κοινό μέχρι το 2010.

9. Da Vinci’s Gran Cavallo
Είναι γνωστό ότι ο Leonardo Da Vinci έχανε γρήγορα το ενδιαφέρον του και προχωρήσουμε σε άλλα έργα, με αποτέλεσμα να έχει αφήσει πίσω του αρκετές ημιτελή δημιουργίες. Το διασημότερο ημιτελές αριστούργημα του, ωστόσο, έμεινε ατελή, όχι λόγο βαρεμάρας αλλά από τις συγκυρίες. Το δέκατο πέμπτο αιώνα, ανατέθηκε στον Ντα Βίντσι από το δούκα του Μιλάνου, η δημιουργία ενός αγάλματος, που θα αναπαριστούσε ένα άλογο για να τιμήσει τον πατέρα του. Ο Da Vinci εργάστηκε πάνω στο άγαλμα αυτό δώδεκα χρόνια και το 1492 παρουσίασε ένα 23 πόδια ψηλό, πήλινο μοντέλο του "Gran Cavallo", το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ένα από τα ωραιότερα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν ποτέ. Αλλά πριν ριχθεί ο ορείχαλκος στην φόρμα του αλόγου, ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο Δούκας αποφάσισε να δωρίσει τις 200.000 λίρες που θα κόστιζε το μέταλλο που προορίζονται για το άλογο, για να κατασκευαστούν κανόνια. Έτσι, το τεράστιο άγαλμα του Ντα Βίντσι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

10. Mozart’s Requiem


Λίγο πριν το θάνατό του το 1791, ο φημισμένος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, βρίσκονταν σε επαφή με ένα μυστηριώδη ξένο που του ανέθεσε να γράψει ένα Ρέκβιεμ για να παιχτεί στην τελετή που θα γίνονταν για την αποβιώσασα σύζυγο του. Ο Μότσαρτ, ο οποίος είχε προσβληθεί από μια απροσδιόριστη ασθένεια, πίστεψε, όπως θεωρούν κάποιοι, ότι το έργο αυτό ήταν ένα σημάδι του επικείμενου δικού του θανάτου. Ο Μότσαρτ πέθανε πριν ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο συμπληρώθηκε τελικά από έναν από τους μαθητές του, τον Franz Sussmayr. Το κομμάτι δόθηκε στη συνέχεια στον μυστηριώδη άντρα, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο Franz Von Walsegg, ένας εκκεντρικός τύπος, ο οποίος ήταν γνωστός για την ανάθεση έργων σε διάφορους συνθέτες, τα οποία στην συνέχεια παρουσίαζε ως δικές του συνθέσεις. Η Σύζυγος του Μότσαρτ, Constanze, εντόπισε τελικά το κομμάτι που ανήκε στο σύζυγό της, αλλά πέρα από αυτό, η ιστορία είναι γεμάτη με φήμες και μισές αλήθειες, και μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό οποία είναι τα τμήματα του ρέκβιεμ που έχουν τροποποιηθεί ή προστεθεί αργότερα, ή ακόμα, γιατί ο φημισμένος συνθέτης έγινε τόσο παρανοϊκός λίγο πριν πεθάνει.
apo psaxtiria.com